LAKE GENEVA CH

Timber frame Villa with more than just an amazing view

One can easily imagine that certain hillside plots are difficult to build upon because of their steep slopes. On the other hand, this can equally enhance their special charm. Anyone who builds here will be rewarded with a fantastic view, guaranteed to be unobstructed by any other buildings. One family wanted to develop precisely on such a slope and, after a long search, found an existing twelve year old property. Today, it is not just any old house, it has been transformed into a modern Tudor-style interpretation, an exclusive timber framed villa – a DAVINCI HAUS to be precise.

A flexible approach

It is the central components such as the striking contrast of black and white, the interplay of walls and space, open, natural light-flooded rooms, custom glazing and ‘tilt and turn’ doors that make up the special charm of a DAVINCI HAUS. Load-bearing walls can be dispensed with due to the timber frame construction; thus ensuring a concept which can be custom designed to suit your needs.

DAVINCI HAUS cleverly adapted the planning at each and every stage to accommodate the demands of the family. From the outset one thing was clear, “We needed a lot of space. Each of our three children needed to have their own room. In addition, we required a place for guests as well as a study room and a private retreat for ourselves as a couple,” explained the homeowner.
It was necessary to create additional space. A generous amount of space that could not only accommodate the very different habits and hobbies of the family of five, but also allow for further development and expansion.
In order to realise this, the existing building had to be totally gutted.

After that, new and additional spaces were created by removing existing walls. In this specific case, the patio was integrated into the House, a glass roof erected and all the balconies and terraces were enlarged.

Inviting, bright and friendly – the heart of the home the entrance to the living area – with a small cloakroom for the family – leads past the central staircase into the living-dining area and the kitchen. The open kitchen (with matt lacquered custom made units and work surfaces as found in exclusive boats and yachts) thereby plays a central role. The combination of adjoining dining room and kitchen naturally adheres to the concept of spacious open planning. Here the day begins with breakfast, meals are cooked with cherished guests and all enjoy the delightful ambiance. As in the good old days, the kitchen is the centre of communication – the heart of the home. The living area opens up into the upper floor creating a wonderful sense of space. It lends the room an openness which is flooded with light. The interior virtually merges with the exterior and yet separates effortlessly. If, however, on a rainy summer day you’d rather not go out and simply want to while away the hours, the TV room provides the perfect cosy hiding place to snuggle down.

Place of relaxation and recreation

Secluded tranquillity is amply provided for in the upper floor. Children and parents have their own large areas, each with a private bathroom. The parents’ realm includes a walk-in dressing room, large balconies, an almost 3.5 square-meter walk-in shower and double washbasins. The WC is separate. An exclusive highlight is the chocolate brown, free-standing bathtub in the bedroom overlooking the lake and the mountains. The designer bed appears to float, thus conveying a feeling of weightlessness.

In the lower floor basement alongside the garage and heating installation/ utility room an apartment for one teenage member of the family has been created. High above Lake Geneva one can swim in the infinity pool while enjoying the stunning view across the water and the breath-taking panorama of the Swiss mountains.

With careful planning – every need is taken care of

In the further planning phase, the home owner developed the desire for a pool, which needed to conform perfectly to the contours of the house. The result was a water basin made of stainless steel which had a 1/4-circle-optic and an overflow channel – an infinity pool.

To make the whole construction seem like “it all belonged to one and the same piece” two 14 meter glued laminated timber beams were formed around the quadrant. An extra special highlight is the Jacuzzi in the very centre of the piece. “When designing the terraces it seemed absolutely essential for us to comply with the flowing lines. The result is an oasis with outdoor sauna, infinity pool, lounge area and all this with the backdrop of the fantastic panorama. This DAVINCI HAUS has exceeded our expectations by far.

We feel so good and are really happy each and every day that we can spend here,” says the proud homeowner.