Bremen

Bremen800x500_3

Infinite sense of space

In this timber framed house with large floor to ceiling glazing, the surrounding nature becomes an integral feature of the living space as interior and exterior boundaries are virtually diffused. This house goes one step further. Through a large, open gallery above the living area, the periphery between the ground floor and the upper floor loft is suspended and the garden actually becomes a part of the house in the form of a stunning atrium. The result is the arrangement of a one-storey wellness pavilion, separated from the main house which, together with house and carport, encloses a small courtyard with a garden pond and seating area.

An atrium as privacy screen

The architect of the house, who worked closely with Feng Shui consultants at the request of the homeowner / builders, solved the problems resulting from the site location with an atrium. This detached house is located in an inner-city residential area and is surrounded on three sides by two and three-storey city villas. Only the north facing side, which receives less sun, provides an amount of privacy with shrubs and greenery. Through the planning of the inner courtyard and the clever placement of individual closed wall elements, a quite private space could be created.

The water feature in the form of a garden pond is part of the Feng-Shui concept as well as the complete floor plan which explains why the bathroom is not en-suite directly with the bedroom. Considerable attention was paid to the precise layout of doors and furniture. On the one hand, the floor plan is very open and fluent, on the other hand the residents have their own private area in which to retreat. A reading and meditation room is placed on the upper floor.

The living and dining room with wood-burning stove offers a beautiful view of the garden and radiates elegance and security. The Poggenpohl kitchen is equipped with high quality modern PORSCHE-DESIGN and has a cosy breakfast area. Behind the kitchen is a separate music and TV room – and the private wellness oasis with sauna and fitness room is a place of relaxation.

Groundwater requires pile foundations

Structurally however, the house does have some peculiarities.  Due to the poor building plot and a very high ground water level, a pile foundation was necessary. Here a cellar was not deemed suitable. Since the load-bearing construction is visible everywhere in a wooden framed house, only high-quality, white-glazed glue laminated wood was used. To ensure the filigree effect, the thickness of the exterior walls is matched to the slender columns.

The roof, on the other hand, is highly insulated. A floor heating system, which is supplied via air-to-water heating pumps, ensures uniform radiant heat throughout the house. On the roof the solar system provides domestic hot water heating.